Roundup: Ett år med stramme liner

Vi tilhører en lat, stadig feitere og mer usunn generasjon, men vi er ikke på bølgelengde med den. Vi har byttet ut sofasliting og alskens dritt på TV – for å si det som det er – med noe annet. Vi er skapt for å løpe rundt i naturen, og med fluestangen på slep til et lumsk vann langt ut på de brede vidder er vi i vårt rette element.

Her er hverken mobildekning eller strøm. Det er helt greit.

Neida! Vi er noen late fanter vi også, men vi inhalerer nok hakket mer frisk luft enn gjennomsnittet av befolkningen. Da vi på forsommeren i fjor slo fast at fisking egentlig er jævlig kult, ble sommeren en eneste lang fisketur. Fisk fikk vi riktignok ikke, men det gjorde stort sett ikke noe – frem til et visst punkt. Når man er på fisketur og fangsten uteblir, slår man alltid fast at «ja, men turen var jo hyggelig da». Men da det begynte å dra seg mot høst, var vi lei av å konstatere at ting var så jævlig hyggelig. Om det var haspelstengene eller fiskerne som ikke gjorde jobben sin vites ikke, men vi – i hvert fall noen av oss – slo fast at noe nytt måtte prøves før sesongen var over.

Kai Finbråten forteller hvordan det skal gjøres.

Selv om fiskeinteressen ikke hadde avtatt etter en laber sommer fangstmessig sett, var det bare to av oss som var klar for gi slipp på det gamle.

Selv om jeg bare hadde kjent Kristian i noen uker, var det ikke vanskelig å slå fast at hans interesse for fiske lå på et nivå som tillot meg å melde oss på et fluefiskekurs i regi av den notoriske gjeddekongen Kai Finbråten. Kristian – mannen med den røde SAABen – satt seg bak rattet, og gav påmeldingen gyldighet da han plukket meg opp og vrengte avgårde til Lillestrøm en myggbefengt dag i august. Haspelstangen skulle få en utfordrer; ville den bestå?

Arvtageren – én av dem, i hvert fall.

Etter seks effektive timer fordelt på to dager med solid kursing av Kai Finbråten og kurs-sidekicket Anders Wennevold på løkka i Lillestrøm hadde vi fått den starten vi trengte. Vi fikk fremragende hjelp til å komme oss over den første tekniske kneika, og dro sporenstreks til Gero og kjøpte våre første fluestenger. Innlandsfiskeren Kristian gikk for en Sage 9″#5, mens jeg, med livet på sjøen friskt i minnet fra barndommen, gikk for en Orvis 9″#6.

Men vi var ikke solgt riktig ennå. Det neste stadiet bød på en vesentlig større utfording: Å sette på en flue som funker – og å fiske effektivt med den – noe som vi ikke lyktes med i lang tid etter kurset. Men da ting virkelig begynte å butte imot, og årsakene til at mange har parkert fluestengene på et lukket loft kom for en dag, vaket den potensielle avkastningen på rett flue. PANG! SOLGT!

Ett år som fluefisker er nå tilbakelagt. Haspelstanga, som har fulgt meg i snart 20 år, er fortsatt verdig en fisketur – men like mye oppmerksomhet som arvtageren får den ikke. Men den den største forandringen er det ikke selve teknikken som står for, men rammene rundt; alle har en haspelstang i hus. En fisker har en fluestang. Og selv om ettertiden har bydd på et morsommere fiske med langt større fangstrapporter, er det alle turene og de jævlig hyggelige folkene vi har møtt med felles lidenskap som har satt prikken over i-en.

Det vil altså si at vi er tilbake til start. Turen er fortsatt hyggelig – fisken er prikken over i-en.

Men å fiske med flue føles litt bedre.

Reklamer

En kommentar om “Roundup: Ett år med stramme liner

  1. «In our family, there was no clear line between religion and fly fishing. We lived at the junction of great trout rivers in western Montana, and our father was a presbyterian minister and a fly fisherman who tied his own flies and taught others. He told us about Christ’s diciples being fishermen, and we were left to assume, as my brother and I did, the all first class fishermen on the Sea of Galilee were fly fishermen and that John, the favourite, was a dry-fly fisherman.»

    Norman Maclean. «A river runs through it». 1976.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s