Sjøørretfiske på sørlandet

60 mil tur-retur og absurde bensinpriser var ikke nok til å sette en stopper for turen som holdt oss i live gjennom vinteren av å tenke på. Vi bare måtte dra. Selv om det skulle ende opp med å «bare» bli Kristian og meg.

Destinasjon: Det hemmelige vannet i Vestfold…eller, vent nå litt. Arendal, var det visst (intern humor, red.anm).

Vannet i Vestfold.

Etter 5 og en halv time med særdeles ineffektiv kjøring grunnet elendige norske bilister og omfattende oppgradering av Sørlandske hovedvei, kom vi endelig frem til sommerhuset i Tvedestrand – og det første som møter oss er sommeren. Kristian konstaterer at de utallige døde insektene i vinduskarmen og det fuktige vinterklimaet som ennå hang igjen inne i huset oste av sjarm. Jeg var enig. Det er jo deilig å kunne disponere familiens sommerhus på sørlandet fritt….

…i hvert fall frem til avreise når oppvasken må tas for hånd.

Dagene ble startet med kaffe og dårlig musikk på P3.

Etter en kjapp 11-timers cowboystrekk spretter vi opp av loppekassen med samme engasjement som barn som pakker opp gaver på julaften. Kristian er hakket flinkere  på å komme seg opp om morgenen enn meg, og satte i stand kaffe og frokost. Tanken om at vi snart skulle gjøre noe vi har gledet oss til hele vinteren bare om litt var en realitet fyrte opp stemningen til et nivå man kunne stilt diagnoser til hos begge. Vi hev i oss maten, konstaterte at Evergood er den beste kaffen, og kjørte avgårde. Hadde vi husket å kjøpe nok fluer, forresten? Nei. Man kjøper ikke fluer.

Mat er kun til for å holde kroppen i gang, når vi er på tur. Her i form av slidere og Redbull.

Med krystallklart vann, et kjølig drag i lufta og noe lav temperatur ga umiddelbart frykt for at det skulle bli kilent. Selv om Bryggebukta var særdeles giftig, lå frykten der og ulmet. Det skulle likevel ikke mer enn 10 minutter med fiske før den første var i håven. En liten vakker, blank tass på omlag 400 gram, som svømmer videre den dag i dag. De tunge vinterskuldrene senket seg sakte, men sikkert, og nakken vi ikke hadde sett siden i høst kom til syne.

Slik var vannforholdene store deler av turen

Det skulle vise seg at vi kom til å dra fra Arendal med tidenes beste fiskeopplevelser i mente. Få minutter etter ankomst på fiskeplassen den første dagen, undret vi samstemt: Er fisken som beiter cirka 15 meter fra land over to kilo? Og hvordan ligger det an med de 7-8 sjøørretene som står og beiter fem meter foran oss?

Erfaringen vi har langs vannkanten har lært oss at faktorer som tidevann, vannklarhet, vind og -retning, vann- og lufttemperatur, agnvalg og tempo på inndragningen av lina må klaffe. Mest av alt handler det om å være der når det skjer, og at man – i tillegg til å inneha et snev av dyktighet – må ha flaks. I tillegg skal fisken landes; spør Kristian om dette. Det komiske var vår korrespondanse med fiskere på «østsida». Hadde vi bra fiske, hadde de det vrient. Og vice versa.

Håkon kjemper i Kabelvika

Vi rustet oss med det som fantes av kompetente hjelpemidler før avreise, men kunne ved ankomst konstatere at det vi hadde lest og hørt var verdiløst uten improvisasjon og utprøvning. Men vi kom dit da det skjedde, og etter at Kristian fangst klokket inn til halvannen kilo gikk det ikke mange minuttene før det rykket i stangen min også. For en som ikke skjønner noe av dette, høres det sikkert helt greit ut. For oss er det magi.

Håkons 1,3 kg

Vi hadde kanonfiske fram til siste dag, som ble den mest vriene. Kristian mistet tidlig på dagen en fisk han mener ville ha brutt 2 kilosgrensa, men Håkon reddet kvelden med å lande en feit og blank doning på 1,1 kg. Vi står igjen med minner fra den beste påsken vi kan huske, og med en snittvekt på hele 0,9 kg, sier vi oss strålende fornøyd med hva det hemmelige vannet i Vestfold leverte denne gangen.


Håkon og Kristian
High Five Fishing

Reklamer

6 kommentarer om “Sjøørretfiske på sørlandet

 1. Flotte bilder og film:) Uansett hvor i verden jeg hadde bodd hadde en av mine fiskedrømmer vært å fiske sjøørret på Sørlandet.
  Kan anbefale Harkmarkfjorden v/Mandal.

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!
   Norge har mange fine fiskedestinasjoner å by på, men for oss så er nok Sørlandet en av de absolutte favorittene.

   Vi jobber oss sakte men sikkert nedover i Agder-fylkene. Harkmarkfjorden er notert! :)

   Haakon

 2. Imponerende kvalitet på presentasjonen, To halve minuspoeng for graden av banning (fulle bryggesjauere?) og nasjonaliteten på det avfotograferte ildvann…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s